Boorden voor uw perfecte overhemd op maat

Het type boord bepaalt in grote mate de look van uw overhemd. Als u uw overhemd met een stropdat wilt dragen, zijn een aantal boorden geschikt, andere boorden zijn uitsluitend geschikt voor dragen zonder stropdas. Voorbeelden van boorden die niet met stropdas gedragen worden zijn de boord met 3 knopen en de mandarin boord. De Nederlandse man kiest traditioneel meestal voor de Medium boord. Hieronder volgt een kort overzicht van de meest voorkomende type boorden voor maatoverhemden:

Medium boord

Deze boord in Britse stijl ziet er eigenlijk altijd goed uit, wat je lichaamsbouw of je aangezicht ook te compenseren heeft. Ook past hij feilloos bij alle maten stropdas, waaronder ook de nieuwe smalle modellen.

Boord 3 knopen

De boord met 3 knopen is een wat hogere boord, die vrijwel nooit met stropdas gedragen wordt. Het is een wat modernere boord, voor een overhemd met een informeel karakter.

Puntige boord of Point Collar

De boord met de scherpe punten geldt als de standaard in de VS; het model verlengt een korte nek en compenseert een rond gezicht (waar Amerikaanse mannen schijnbaar meer last van hebben). De beperkte ruimte bij de bovenste knoopjes zorgt ervoor dat alleen een kleine strop mogelijk is.

Wijde boord of Cutaway Collar

Dit is een soort boord die vrijwel alleen gebruikt wordt in combinatie met een stropdas. Voor deze traditionele Italiaanse boord geldt de gouden regel: hoe verder de kraagjes uit elkaar staan, hoe groter de strop moet zijn. Een opening als deze vereist een relatief dikke Windsor das, zoals de Amerikaanse President Obama. Doordat de kragen uit elkaar staan valt de knoop goed tussen de kragen en sluit deze mooi aan.

Button Down Boord

Bij de button down boord zitten in de punten van de kraag knoopsgaten welke vastgezet kunnen worden aan de knoopjes die op het overhemd zitten. Deze boord wordt vaak gedragen bij een stropdas maar is hier eigenlijk niet voor bedoeld. Een Button Down overhemd is gemaakt als vrije tijds overhemd, of voor informele bijeenkomsten waarbij geen stropdas gedragen wordt. Dit type overhemd is van oorsprong bedoeld om gedragen te worden tijdens het sporten en kent daarmee een informeler karakter. De button-downboord is uitgevonden om de boord tijdens het polo-spel op de plaats te houden

Mandarin boord

Dit is een boord die vooral populair is in het Oosten. De kraag staat goed bij een wat ronder gezicht, en kan niet met een stropdas worden gedragen.


Accept

Welkom! Deze website maakt gebruik van cookies. Met het gebruik van onze website gaat u hiermee akkoord. Meer informatie vind u hier.